Paniekaanval headrer image

Wat je niet moet doen bij paniekaanvallen

Wat niet te doen

Er zijn diverse factoren die de paniekaanvallen kunnen verergeren en/of het aantal aanvallen kunnen verhogen. Te weinig slaap bijvoorbeeld. Dit is echter gemakkelijk gezegd. Zelf kon ik een lange tijd juist door de paniekaanvallen niet slapen en zo beland je natuurlijk in een vicieuze cirkel.

Een hele grote boosdoener (in mijn geval) is koffie. In het begin had ik dat niet door en bleef grote hoeveelheden koffie drinken. Als ik matig met cafeïne en theïne (en dus alle producten waar dit in zit, zoals Red Bull en Ice tea) voel ik een groot verschil.

Ook alcohol kan funest zijn. Na een paar glazen alcohol voel je jezelf doorgaans stukken beter. Er zijn zelfs verhalen bekend van mensen die door de paniekstoornis dagelijks naar de fles grepen. Het probleem is meestal de volgende dag. Door de kater is je lichamelijke conditie zo verslechterd dat je de paniekaanvallen dubbel en dwars terug krijgt. Ook hier kunnen we praten van een vicieuze cirkel en bestaat het gevaar dat mensen door de angststoornissen alcoholist worden.