Remedies

Farmaceutisch

Er diverse farmaceutische middelen tegen angststoornissen op de markt. Meestal praten we dan over antidepressiva, maar er zijn ook andere middelen. Het grote nadeel van deze middelen is dat ze allemaal bijwerkingen kennen, sommige medicijnen mag je maar voor een bepaalde tijd gebruiken en meestal heb je een op- en afbouw tijd. Verder werken veel middelen verslavend en kan het zelfs gevaarlijk zijn plotseling te stoppen.

Onder andere de volgende bijwerkingen komen vaak voor:

  • Overmatig zweten
  • Slaapstoornissen
  • Seksuele problemen (bijvoorbeeld moeilijk een orgasme kunnen krijgen)
  • Hallucineren
  • Emotioneel afgestompt raken
  • Een duf gevoel
  • Niet meer kunnen concentreren en vergeetachtigheid

De volgende middelen zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar en worden veelvuldig voorgeschreven:

Er kan er op deze medicijnen worden geklikt zodat direct de omschrijving en de bijwerkingen kunnen worden gelezen. De informatie is verkregen via www.apotheek.nl.

Klik HIER voor een overzicht van alle farmaceutische medicijnen tegen angst- en paniekstoorissen.

Homeopatisch

Het enige homeopathische middel dat mij op dit moment bekend is is Sint Janskruid. De werking hiervan is mij ook niet bekend en ook niet of het erg effectief is. Bezoekers die meer effectieve homeopathische middelen weten, kunnen dit doorgeven op ons forum.

Er kan er op deze medicijnen worden geklikt zodat direct de omschrijving en de bijwerkingen kunnen worden gelezen. De informatie is verkregen via www.apotheek.nl.
Klik HIER voor een overzicht van alle farmaceutische medicijnen tegen angst- en paniekstoorissen.

Therapie

Voor de behandeling van de paniekstoornis kunnen verschillende therapieën worden toegepast; de meeste zijn gericht op het verminderen van de frequentie en de ernst van de paniekaanvallen, maar voor succesvolle therapie is de reductie van de anticipatieangst en het vermijdingsgedrag alsmede het algehele welbevinden van de patiënt evenzeer van betekenis.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de combinatie van medicatie en psychotherapie de beste resultaten geeft.

Psychotherapie

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie is vooral gebaseerd op het model van Clark. Een paniekaanval wordt in dit model beschouwd als een "catastrofale misinterpretatie van een prikkel die van binnenuit komt". Het bekendste voorbeeld is het ten onrechte interpreteren van hartkloppingen als een teken dat wijst op een hartinfarct. De angst die hiervan het gevolg is, leidt tot een stimulatie van autonome zenuwstelsel. Dit uit zich onder andere in versneld ademhalen en transpireren, hetgeen aanleiding geeft tot nog meer angst, waardoor weer meer klachten en tenslotte kan een paniekaanval het gevolg zijn. De cognitieve therapeut daagt de patiënt uit de irrationele gedachten te corrigeren door bijvoorbeeld de patiënt informatie te laten verzamelen over klachten die vooraf gaan aan een (in dit voorbeeld) hartinfarct. Het resultaat is uiteindelijk dat hartkloppingen niet langer gekoppeld worden aan een hartinfarct, maar dat de patiënt zich realiseert dat deze ongevaarlijk zijn en spontaan kunnen optreden. Met cognitieve therapie wordt 40 tot 90 procent van de patiënten paniekvrij. Des te meer vermijdingsgedrag aanwezig is, des te lager het succespercentage.


Gedragstherapie

Gedragstherapie bij een paniekstoornis maakt met name gebruik van "exposure"en ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Bij exposure in vivo worden de patiënten blootgesteld aan situaties die angst oproepen. Begonnen wordt met een situatie die het minst angstig is en geleidelijk wordt toegewerkt naar de meest gevreesde situatie. Deze techniek richt zich met name op het doorbreken van de agorafobische klachten.Deze therapie is redelijk succesvol, maar toch reageert bijna eenderde van de patiënten niet of onvoldoende op de behandeling. Bovendien keren na beëindiging van de behandeling de klachten bij een deel van hen terug.


Behandelduur

In een recent overzichtsartikel van psychiater Bakker wordt ondermeer beschreven dat er onduidelijkheid bestaat rond de optimale behandelduur en het percentage patiënten dat na het staken van een behandeling klachtenvrij is. In de meeste behandelonderzoeken wordt, aldus Bakker, gerapporteerd over behandelingen die in de regel niet meer dan drie maanden in beslag nemen. In deze periode vinden bij cognitieve en gedragstherapeutische interventies acht tot twaalf zittingen plaats. Maar, aldus Bakker, "het blijkt dat nabehandeling vaak noodzakelijk is, soms gedurende vele jaren, zij het in een veel lagere frequentie". "Als", zo adviseert Bakker, "gekozen wordt voor medicamenteuze behandeling, moet men uitgaan van een behandeltermijn van ten minste zes tot negen maanden nadat de werking van het middel is opgetreden".

Informatie uit www.hulpgids.nl.


Voedingssupplementen

Buiten de voedingssupplementen die besproken worden in ‘waarom deze site' zijn er verder bij de maker van deze site geen andere voedingssupplementen bekend die kunnen helpen bij de voorkoming van paniekaanvallen. Bezoekers die meer effectieve homeopathische middelen weten, kunnen dit doorgeven op ons forum.